Dodano: 2011-10-21 22:51 Zmieniono: 2011-10-21 22:52
| Gorg666 napisał(a): |
| wiesz ze moralność budowano na podstawie prawa stanowionego już w Mezopotamii? dla ułatwienia to tam kształtowano prymitywne jeszcze pojęcia dobra i zła, po za tym lepsi bogowie zawsze byli na górze a gorsi na dole po za tym tak to ludzie definiowali dobro i zło to Twoi rodzice Ci wpoili ich punkt widzenia na oba zagadnienia :) to tyle do tłumaczenia istnienia demonów i ich złego oddziaływania lub lepiej - negatywnego nawet nie pdochodzę skoro Twoi zlęknieni słowiańscy przodkowie nie są w stanie Cię przekonać ja semita-opozycjonista chrześcijański nie dam rady z pewnością. |
Nie rozumiem dlaczego dla Ciebie to jest prymitywne pojęcie dobra i zła oraz czemu ludziom ciezko uwierzyc w inne byty we wszechswiecie (ktory jest neiskonczony) takie jak anioły i demony czy inne. Tak to prawda moralność powstawala na bazie prawa w mezopotamii.... nie wyklucza to jednak istnienia innych "bytow"
Dodano: 2011-10-21 23:07
| Cytat: |
| Czyli nei wierzysz ze we wszechswiecie ktory jest nie samowicie rozległy moga istniec potezniejsze formy zycia od ludzkiego np typowo złe? |
Powtarzam jeszcze raz,zło i dobro to pojęcia względne.Tam gdzie nas religie objawione uczą widzieć przeciwności,nie ma ich,są tylko uzupełnienia.
Zło i dobro są jak ciepło i zimno,tworzą JEDNO zjawisko o nazwie temperatura.Rewers i awers to całość JEDNEJ monety.
| Wiec uwazasz ze logiczniejsze jest myslenie ze jest sie samym we wszechsweicie i nei ma innych bytow np typowo zlych? |
Nie uważam że to logiczne myśleć po ateistycznemu
że jesteśmy sami we wszechświecie i nie ma czegoś takiego co potocznie określane jest mianem duch i że śmierć ciała to koniec wszystkiego a świat jest wynikiem przypadku polegającego na tym że doskonała próżnia i nicość nagle się zagęściła bez powodu i wybuchła :D przecież to nieprawdopodobne i wbrew nauce,zawsze jeśli jest reakcja to musi być akcja.
Typowo 'złymi' bytami są ludzie :D a kim są ludzie by decydować o tym co jest dobre a co złe?
Dodano: 2011-10-21 23:14
| Typowo 'złymi' bytami są ludzie :D a kim są ludzie by decydować o tym co jest dobre a co złe? |
Uważam że ludzie nie sa typowo złymi tylko neutralnymi i w człowieku jest tyle dobra ile zła - i on sam podejmuje decyzje na ktorą stronę przechyli szale.
Dodano: 2011-10-21 23:20
To było pytanie retoryczne,znasz bajkę o małpie i rybie?
Małpa wyłowiła rybę z wody zadowolona że uratowała ją przed utonięciem
To co dobre dla jednych jest trucizną dla drugich.
Dodano: 2011-10-21 23:22 Zmieniono: 2011-10-21 23:22
Małpa wyłowiła rybę z wody zadowolona że uratowała ją przed utonięciem ![]() |
dobre, dobre... : >
Dodano: 2011-10-21 23:30
| Masterdeath napisał(a): |
[quote]Małpa wyłowiła rybę z wody zadowolona że uratowała ją przed utonięciem ![]() |
ano dobre :D
+Non Omnis Moriar+
Dodano: 2011-10-21 23:30 Zmieniono: 2011-10-21 23:31
Pewnie że dobre :D bo małpa to symbol religii objawionych ,ich misyjność i zbawianie świata to właśnie ratowanie ryb przed utonięciem.Chcą się zbawić-ok,niech nas ze sobą nie ciągną na dno.
Dodano: 2011-10-21 23:31
| [quote:993f79e3f9="Gorg666"]wiesz ze moralność budowano na podstawie prawa stanowionego już w Mezopotamii? dla ułatwienia to tam kształtowano prymitywne jeszcze pojęcia dobra i zła, po za tym lepsi bogowie zawsze byli na górze a gorsi na dole po za tym tak to ludzie definiowali dobro i zło to Twoi rodzice Ci wpoili ich punkt widzenia na oba zagadnienia :) to tyle do tłumaczenia istnienia demonów i ich złego oddziaływania lub lepiej - negatywnego nawet nie pdochodzę skoro Twoi zlęknieni słowiańscy przodkowie nie są w stanie Cię przekonać ja semita-opozycjonista chrześcijański nie dam rady z pewnością. |
Nie rozumiem dlaczego dla Ciebie to jest prymitywne pojęcie dobra i zła oraz czemu ludziom ciezko uwierzyc w inne byty we wszechswiecie (ktory jest neiskonczony) takie jak anioły i demony czy inne. Tak to prawda moralność powstawala na bazie prawa w mezopotamii.... nie wyklucza to jednak istnienia innych "bytow"[/quote:993f79e3f9]
jej mój błąd - brak znaków interpunkyjnych... więęęęc prymitywne było pojęcie dobra i zła w czasach mezopotamii, zaś drugiej części nie chwytam chyba nie do mnie ona byla a jak do mnie to powtarzam - nie chwytam przecie ja wierzę w byty nawet w niebyt wierzę o!
Aetas dulcissima adulescentia est
Dodano: 2011-10-22 10:45 Zmieniono: 2011-10-22 10:46
| [quote:585c580bbc="bibunia"]Dla mnie osobiscie satanizm wywodzi sie w prostej lini od pogaństwa.Nie można czegoś sobie wyrwac ot tak i nazwac go tak czy inaczej.Wszystko ma swoje poczatki i od tego należy zacząc.Nie szanując korzeni ,nie szanujesz reszty.KK moze powiedziec,ze ma swoje korzenie w chrześcijaństwie i to będzie prawda.Jak widac wszystko z czasem jest nieco modyfikowane,przeobraża się. |
Nie mozesz brac pod uwage poganstwa - takeigo terminu gdyz pojecie demonow istniało na długo przed Chrystusem.... (chyba ze religie egiptu mezopotami odnosisz jako poganstwo w stosunku do judaizmu)[/quote:585c580bbc] :) Pisałam tu nie o demonach a o korzeniach chrześcijaństwa
Dodano: 2011-10-22 11:01
Przypomnę to,co zdaje się zauważył tylko Krwawy a reszta jest na to ślepa.
To że chrześcijanie nazywają kogoś satanistą nie oznacza że ten ktoś uważa się za satanistę i czci diabły lub demony na wzór i podobieństwo tych judeo chrzescijańskich.
Ja też jestem satanistą wg judeo chrześcijan,tylko CO Z TEGO??Kogo obchodzi ich pseudo filozofia?
Dodano: 2011-10-22 15:20
A czy ktoś tu uważa,że to,że powiedzieli coś chrześcijanie to oznacza,że tak jest?
Dodano: 2011-10-22 17:58 Zmieniono: 2011-10-23 22:16
| Raraszek napisał(a): |
| Przypomnę to,co zdaje się zauważył tylko Krwawy a reszta jest na to ślepa.
To że chrześcijanie nazywają kogoś satanistą nie oznacza że ten ktoś uważa się za satanistę i czci diabły lub demony na wzór i podobieństwo tych judeo chrzescijańskich. Ja też jestem satanistą wg judeo chrześcijan,tylko CO Z TEGO??Kogo obchodzi ich pseudo filozofia |
nie tylko wedlug judeo chrzescijanskich ale takze starozytno politeistycznych, islamu buddyzmu, zaratusztranizmu.
| Pantherinae napisał(a): |
A czy ktoś tu uważa,że to,że powiedzieli coś chrześcijanie to oznacza,że tak jest? |
w tym sęk że nie tylko chrześcijanie.... ale masa religii...
Dodano: 2011-10-22 19:42
Dlatego byłabym za możliwie jak najwiekszym ograniczeniu jakichkolwiek religii w życiu.Aczkolwiek moje podejscie do tematycznego satanizmu jest o tyle "bezpieczne",ze nie obrasta w rytuały i zbiorowiska. To takie nieco La Veyowskie podejscie,ale bez rytuału.Jestem okropna :) Wybieram co dla mnie najwygodniejsze :D
Dodano: 2011-10-22 19:52
LaVey w sumie zna się na satanizmie,ksiądz katolicki by się miał nie znać?:D
Przykład z Bafometem myślę że będzie dobry,tak właśnie przebiega przebiegła misja szkalowania innowierców.Wmawianie im własnej ideologii,swoich lęków i diabłów.
Bafomet to rzekome bóstwo rzekomych satanistów, so nie?
Tak wyglądają oryginały na podstawie których tworzono tajemnicze zakony czczące Satana.
Cernunnos
Pashupati
Dodano: 2011-10-22 20:45
| LaVey w sumie zna się na satanizmie,ksiądz katolicki by się miał nie znać?:D
Przykład z Bafometem myślę że będzie dobry,tak właśnie przebiega przebiegła misja szkalowania innowierców.Wmawianie im własnej ideologii,swoich lęków i diabłów. Bafomet to rzekome bóstwo rzekomych satanistów, so nie?
Tak wyglądają oryginały na podstawie których tworzono tajemnicze zakony czczące Satana.
Cernunnos Pashupati |
Chłopie to nie fikcja to rzezby i wizerunki demonow.... Starozytni stali w oko w oko z demonami... Takze z Nephilimami. Nie radze sobei robic jaj z weidzy kultur starozytnych
Dodano: 2011-10-22 20:54
| Chłopie to nie fikcja to rzezby i wizerunki demonow. |
????
Gdzie ja napisałem że te dwa bóstwa to fikcja?
Jakie demony???Cernunnos to demon???...w sumie tak,na religii w szkole ksiądz mówił że poganie czcili diabły i demony.
Dodano: 2011-10-22 21:04
| ????
Gdzie ja napisałem że te dwa bóstwa to fikcja? Jakie demony???Cernunnos to demon???...w sumie tak,na religii w szkole ksiądz mówił że poganie czcili diabły i demony. |
Nic mi takiego ksiadz nie mowil na religii. ; >>
Dodano: 2011-10-22 21:04
| Nic takiego nie usłyszałem od księdza na religii ; > |
Jakiś heretyk Cię uczył,nie znał się i tyle :D
Dodano: 2011-10-22 21:05 Zmieniono: 2011-10-22 21:11
| Jakiś heretyk Cię uczył,nie znał się i tyle :D |
hahahaahah ; >>>> w każdym bądz razie o raraszku demonicznym duchu ognia występującego pod postacia sokoła nie gadał ; >
Dodano: 2011-10-22 22:27
| bibunia napisał(a): |
[quote:bd8533a374="Krwawy"]Pojawiały się krwawe ofiary, ale to jest margines. Nie masz tego w wielu religiach np Hellenizmie, a tam gdzie występował to nie było na dużą skalę poza paroma wyjątkami jak np może właśnie wspomniany Baal. Jednak to jest już cywilizacja pozaeuropejska i sam nie mam za dużej wiedzy by się o tym więcej rozpisać.
[quote:bd8533a374="bibunia"]Próbowałam wytłumaczyc,ze demony były kiedyś bogami.Lucyfer był ponoc nawet archaniołem.Bawcie sie dobrze. |
To co mówisz jest patrzeniem z punktu widzenia chrześcijan i muzułmanów. Tam gdzie przybyli ogłosili, że ci bogowie to demony. Ludzie, którzy ich wyznawali tak nie sądzili. Dla nich byli tacy sami, jak dla żydów Jahwe.
A Lucyfer nie był nigdzie traktowany jako bóg, tylko właśnie jako istota służąca bóstwu, a potem zbuntowana. Więc był jak by to powiedzieć, na tym samym poziomie co demony.
[/quote:bd8533a374]Jest bogiem ciemności,ale był prawa reka boga chrześcijan. No chyba,ze też Biblię negujesz (chodzi mi o zapisy). [/quote:bd8533a374]
| Pantherinae napisał(a): |
| No właśnie, skoro był prawą ręką Boga,o ile Bóg miał ręce, istnieje i takie tam (tak, wiem, taka metafora) no to więc w takim razie jest w czymś rodzaju Piekielnego Imperatora. Może to jeszcze nie "bóstwo", ale już coś ; ) |
Wierzę w to co mówi dana religia o swoich bogach, tak długo jak nie wpływa to na interpretację innych. To znaczy, nie wierzę jak mówią, że tylko ich bóg jest jedyny itd, ale jeśli mówią, że np miał sługę X i ten sługa X zrobił to i tamto to okay, nie neguję.
Pozycja diabła/szatana/lucyfera jako piekielnego imperatora jest późniejsza niż biblia. Około roku
33 naszej ery nie było piekła w dzisiejszym tego słowa znaczeniu i jego władcy diabła.
Religia katolicka nie opera się tylko na biblii, ale również na tak zwanej tradycji i innych elementach.
http://pantheion.pl/
Dodano: 2011-10-22 22:33
Dodano: 2011-10-22 22:39
Religie objawione opierają się na wszystkim...
co atrakcyjne i czego nie udało się zniszczyć wyznawcom religii jedynych słusznych.
Czego nie udało się zniszczyć,można było przejąć,wypaczyć a resztę przerobić na diabły czyli fundament swojego kościoła.
Synkretyzm totalny.
Organista?..to się biedak nasłuchał i porobiło mu się z głową 
Dodano: 2011-10-22 22:48
Widzę w tej dyskusji przypisywanie różnym osobom złej woli. Ludzie w coś wierzą np monoteizm, socjalizm lub kapitalizm i dążą do tego bo uważają, że jest to prawdziwe i dobre. Nie robią tego by specjalnie zmanipulować lub przemienić, choć czasem się to zdarzy w większości wynika to z wiary w pewne kwestie, tylko czasem złej woli.
Dodano: 2011-10-22 23:21
Sam nie wiem czy coś pisać czy nie..znikają moje wątki :/ znikł Katechizm Żyda w ZSRR i Krak Syn Ludoli...
Dodano: 2011-10-23 09:28
| Sam nie wiem czy coś pisać czy nie..znikają moje wątki :/ znikł Katechizm Żyda w ZSRR i Krak Syn Ludoli... |
Zawsze istnieje możliwość, że łamały regulamin, lepiej go przejrzyj (nie mówię, że tak, nie mówię, że nie, sprawdź sam).